Vergeturi in timpul sarcinii: Ce trebuie sa stii

vergeturi sarcina

Modul in care viata evolueaza dintr-o celula intr-un bebelus este, fara doar si poate, una dintre cele mai fascinante realizari are naturii. Fiecare sarcina este unica in felul ei, insa exista anumite schimbari care sunt comune la majoritatea mamicilor.

Pe perioada sarcinii au loc numeroase schimbari, atat din punct de vedere fizic, cat si hormonal, psihic si emotional. Unele dintre aceste schimbari au loc la nivelul pielii, ca de exemplu aparitia vergeturilor. Aceste modificari ale pielii sub forma de cicatrici apar frecvent in sarcina, la peste 80% dintre gravide.

Unele viitoare mamici nu se simt deranjate de aparitia acestora, deoarece sunt un aspect normal si firesc care vine odata cu sarcina. Altele, in schimb, se simt stanjenite si evita sa le afiseze in public. Asadar, chiar daca nu reprezinta un pericol pentru sanatate si sarcina, o mare parte dintre femei doresc sa le reduca, pe cat posibil, aspectul neplacut.

Descopera in continuare ce sunt, mai exact, vergeturile, cum apar, daca pot fi prevenite si cum le poti trata.

ce sunt vergeturile

Vergeturile apar frecvent in sarcina, dar pot aparea si in alte faze ale vietii sau din diferite motive, indiferent de varsta, gen sau rasa. In general, vergeturile apar de fiecare data cand are loc o modificare a greutatii dintr-o anumita zona a corpului.

Din punct de vedere vizual, vergeturile apar sub forma unor dungi la suprafata epidermei, ca rezultat al presiunii exercitate asupra pielii. Modificarea rapida declanseaza ruperea colagenului si a elastinei care sustin pielea si, prin urmare, vergeturile reprezinta rezultatul vindecarii pielii in zona in care s-a produs schimbarea.

Acestea arata ca niste dungi decolorate pe piele. Atunci cand fibrele pielii sunt deteriorate, organismul produce colagen nou pentru a inlocui partile deteriorate, rezultand astfel vergeturi in relief cu nuanta si textura diferita.

Oricine poate identifica pe pielea sa daca are vergeturi, intrucat se disting prin modul cum arata. In sarcina, cel mai probabil vei incepe sa observi primele vergeturi in zona abdomenului, urmata de zona sanilor si a coapselor.

Culoarea vergeturilor in sarcina poate varia in functie de nuanta pielii. De exemplu, la femeile cu tenul mai deschis, vergeturile pot fi mai deschise la culoare, nuanta roz, iar la femeile cu tonuri de piele mai inchise, pot observa vergeturi mai deschise decat pigmentul pielii lor.

Un alt aspect important si interesant de stiut despre vergeturile din timpul sarcinii este ca dungile rosiatice se accentueaza la contactul cu apa fierbinte si temperaturile ridicate, ca urmare a dilatarii vaselor capilare.

Femeile care acumuleaza in sarcina un numar de kilograme intr-un timp scurt, sunt mai predispuse si prezinta un risc mai mare de a dezvolta vergeturi. De retinut este faptul ca vergeturile in sarcina sunt normale si nu afecteaza in niciun fel sanatatea mamei sau a fatului.

Pot fi prevenite vergeturile in timpul sarcinii?

preventie vergeturi in sarcina

Aparitia vergeturilor depinde foarte mult de elasticitatea pielii. Factorul genetic, obiceiurile stilului de viata, alimentatia, miscarea fizica si consumul adecvat de lichide sustin sanatatea si elasticitatea pielii, chiar si in timpul sarcinii.

Probabilitatea ca vergeturile sa fie mai pregnante este mai mare daca te ingrasi in timpul sarcinii intr-un timp scurt. Cresterea rapida in greutate predispune mai usor la aceste semne. Cu cat pielea se intinde mai repede, cu atat sansele sa apara vergeturi cresc.

Sansele ca o femeie insarcinata sa dezvolte pe corp vergeturi sunt destul de mari. Prevenirea vergeturilor nu este posibila in proportie de 100%, insa anumite obiceiuri sunt benefice pentru elasticitatea pielii. Din fericire, exista modalitati prin care aspectul acestora poate fi estompat si ameliorat, printre care:

  • Hidrateaza si maseaza pielea

Conform studiilor, produsele care contin acid hialuronic pot ajuta la prevenirea vergeturilor. Totodata, untul de cacao, uleiul de masline, uleiul de migdale sau uleiul de cocos pot fi eficiente in prevenirea vergeturilor deoarece mentin pielea hidratata si stimuleaza regenerarea barierei cutanate.

Maseaza-te zilnic cu un ulei sau o crema pentru vergeturi pe zonele afectate cum ar fi burta, solduri si coapse, chiar si inainte ca vergeturile sa apara.

  • Hraneste pielea de la interior la exterior

Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali pentru dezvoltarea normala a fatului. Se recomanda consumul de alimente bogate in vitamina C (citrice, ardei, capsuni, catina), deoarece acestea stimuleaza productia de colagen, alimente bogate in vitamina D, cum ar fi pestele gras, lactatele si ouale, plus ati nutrienti favorabili sarcinii, cum ar fi acizii grasi omega-3.

vergeturi sarcina
  • Consuma minim 2 litri de apa

Apa este vitala pentru sanatate, fara doar si poate. Corpul uman are nevoie de minim 2 litri de lichide, in functie de greutate, varsta si sex, pentru a functiona corect si la capacitate maxima.

O piele bine hidratata este mai elastica si mai capabila sa se intinda pe masura ce corpul creste in timpul sarcinii, reducand astfel riscul de formare a vergeturilor. In plus, ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin urina.

Un organism mai putin incarcat de toxine ajuta pielea sa fie mai sanatoasa si luminoasa.

Sunt recomandate suplimentele cu colagen in timpul sarcinii?

Este cunoscut faptul ca proteina de colagen face minuni pentru elasticitatea si fermitatea pielii. Multe femei insarcinate isi pun intrebarea: sunt recomandate suplimentele cu colagen in timpul sarcinii?

Suplimentele cu colagen au castigat popularitate datorita beneficiilor pe care le au asupra pielii, articulatiilor si sanatatii generale. Cu toate acestea, inainte de a decide daca pot fi introduse in regimul alimentar pe durata sarcinii, este esential sa intelegem atat beneficiile posibile, cat si riscurile asociate.

suplimente cu colagen

Colagenul este o proteina structurala esentiala care joaca un rol crucial in structura, elasticitatea si fermitatea pielii. Pe masura ce inaintam in varsta, productia naturala de colagen din organism scade, fapt care duce la aparitia ridurilor, scaderea elasticitatii pielii si alte probleme de sanatate legate de articulatii si oase.

In timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin schimbari majore, inclusiv modificari la nivelul pielii, pe masura ce abdomenul si alte zone iau in greutate. Acest proces duce la ruperea fibrelor de colagen si, in consecinta, la aparitia vergeturilor.

Desi exista studii care sugereaza ca suplimentele cu colagen sunt sigure pentru consum, fiind o proteina naturala, in sarcina lucrurile pot sta diferit. Suplimentele pot contine si alte ingrediente sau aditivi care ar putea sa nu fie sigure pentru femeile insarcinate. De exemplu, indulcitorii aritficiali, aromele, coloranti si alte substante chimice ar putea avea efecte adverse asupra dezvoltarii fatului.

Asadar, se recomanda sfatul medicului specialist inainte de a incepe administrarea oricarui supliment pe perioada sarcinii.

Colagen pulbere premium 100% pur, fara indulcitori sau alte ingrediente adaugate

CADOU

Colagen pentru Frumusețe

Colagen Pure – Ofertă 2 Cutii

Mai puțin de 8,62 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 278,38 lei.Prețul curent este: 258,89 lei. TVA inclus

Economisești 19,49 lei

CADOU

Colagen pentru Frumusețe

Colagen Pure – Ofertă 3 Cutii

Mai puțin de 12,66 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 408,87 lei.Prețul curent este: 380,25 lei. TVA inclus

Economisești 28,62 lei

BESTSELLER
CADOU

Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 134,84 lei. TVA inclus

Economisești 10,15 lei

  • https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stretch-marks/
  • https://www.webmd.com/baby/features/stretch-marks
  • https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-stretch-marks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *