Vergeturile sunt un fenomen firesc al pielii de care nu trebuie sa ne rusinam. De-a lungul vietii, majoritatea femeilor se pot confrunta cu vergeturile atunci cand trec prin schimbari bruste de kilograme, in urma acumularii sau pierderii in greutate.
Pielea este un organ elastic, insa tesuturile cutanate pot fi afectate de intinderea prea rapida. Cel mai frecvent vergeturile apar pe abdomen, sani, solduri si coapse. Chiar daca sunt un fenomen firesc si majoritatea oamenilor stiu de existenta vergeturilor, exista multe mituri si informatii gresite despre acestea.
In continuarea articolului vom discuta despre ce sunt vergeturile si care sunt cauzele aparitiei lor, dar si despre cateva dintre cele mai raspandite mituri legate de vergeturi.
Ce sunt vergeturile?
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, cu numeroase functii de aparare, termoreglare si, prin intermediul acesteia, putem simti durere sau senzatii de placere. Din punct de vedere fiziologic, pielea este alcatuita din trei straturi, si anume epiderma (stratul exterior), derma (stratul de mijloc) si hipoderm (stratul celular subcutanat).
Desi pielea este elastica, ea isi modifica structura si aspectul atunci cand au loc schimbari bruste care duc la intinderea pielii. Mai exact, cand stratul de mijloc (dermul) se intinde brusc, fibrele de colagen se rup, fapt care duce la aparitia vergeturilor.
Vergeturile au aspectul unor dungi sau sir de dungi, pozitionate paralel pe piele. Pot avea culori si texture diferite de restul pielii, precum roz pal, gri deschis, culoarea pielii sau violaceu. Desi nu reprezinta un pericol pentru sanatate, multe persoane care se confrunta cu vergeturile pot fi deranjate de aspectul acestora si se pot simti stanjenite sa le afiseze in public.
Cele mai afectate zone de aparitia vergeturilor sunt cele in care se pierd sau se acumuleaza brusc kilograme, precum zona abdomenului, a sanilor, solduri, fese si coapse.
Suplimente naturale pentru elassticitatea si fermitatea pielii afectate de vergeturi
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 5,11 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.153,44 leiPrețul curent este: 153,44 lei. TVA inclusEconomisești 11,55 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,64 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.139,47 leiPrețul curent este: 139,47 lei. TVA inclusEconomisești 10,50 lei
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei
Din ce cauze apar vergeturile
In primul rand, aparitia vergeturilor este cauzata de intinderea brusca a pielii care duce la ruperea fibrelor de colagen. Cele mai frecvente situatii care duc la modificarea structurii pielii sunt urmatoarele:
- Sarcina: peste 70% dintre femeile insarcinate pot avea vergeturi, in special pe abdomen.
- Cresterea sau pierderea rapida a kilogramelor
- Aplicarea cremelor sau a medicamentelor cu corticosteroizi care scad nivelul de colagen din piele.
Vergeturile pot aparea la orice varsta si afecteaza atat femeile, cat si barbatii sau copii. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc care favorizeaza aparitia lor, precum sexul feminin, dereglarile hormonale, obezitatea si deshidratarea pielii.
In cazul copiilor, vergeturile apar atunci cand cresc brusc in inaltime sau daca iau in greutate intr-un timp scurt. Vergeturile din perioada copilariei si adolescenta dispar pe masura ce copilul creste.
Intelegerea cauzelor ajuta la gestionarea mai eficienta a vergeturilor si la evitarea factorilor de risc.
5 mituri despre vergeturi
Mit 1: Vergeturile apar numai la femei
Vergeturile nu au legatura cu sexul pe care il ai, ci cu intinderea pielii din cauza cresterii sau scaderii in greutate, precum si a tulburarilor hormonale. Este adevarat ca vergeturile sunt mai frecvente in randul persoanelor de sex feminin, insa nici pielea barbatilor nu scapa de vergeturi. Atat femeile, cat si barbatii care se confrunta cu obezitatea pot sa dezvolte vergeturi.
Mit 2: Vergeturile apar doar la femeile insarcinate
Unul dintre cele mai comune mituri este ca vergeturile apar doar la femeile insarcinate. Desi sarcina este o cauza majora pentru aparitia vergeturilor din cauza intinderii rapide a pielii si a schimbarilor hormonale, aceasta nu este singura.
Vergeturile pot aparea si la adolescenti in perioadele de crestere rapida, la persoanele sportive datorita cresterii musculare rapide si, in general, la orice persoana care castiga sau pierde brusc in greutate.
De asemenea, genetica joaca un rol important. Din acest motiv, unele persoane sunt mai predispuse la vergeturi decat altele, indiferent de sex.
Mit 3: Persoanele slabe nu au vergeturi
Vergeturile pot aparea indiferent de greutatea unei persoane. Multi oameni considera ca daca cresterea in greutate duce la aparitia vergeturilor, persoanele slabe nu se confrunta cu aparitia lor. Din cauza pubertatii si a dezechilibrelor hormonale, si persoanele slabe pot avea vergeturi.
Mit 4: Cremele si lotiunile pot elimina vergeturile
Desi exista o multime de creme cosmetice si lotiuni care pot imbunatati aspectul pielii, niciuna nu poate elimina complet vergeturile. In general, aceste produse contin ingrediente care intr-adevar hidrateaza si regenereaza pielii, contribuind la obtinerea unei pieli mai ferme si sanatoase.
Pentru un tratament eficient impotriva vergeturilor, apeleaza la un medic dermatolog specialist si la tratamente profesionale precum cele cu laser, microneedling sau terapia cu radiofrecventa.
Asigura-te ca pielea ta este mereu hidratata, deoarece acest lucru imbunatateste elasticitatea ei.
Mit 5: Vergeturile sunt cauzate de pielea uscata
Un alt mit deseori intalnit despre vergeturi este ca acestea sunt cauzate de pielea uscata. Logica din spatele acestui mit este ca pielea uscata este mai putin elastica si, prin urmare, este mai predispusa la a se rupe atunci cand este intinsa.
Desi hidratarea pielii intr-adevar mentine un aspect elastic al acesteia, vergeturile apar in urma ruperii fibrelor de colagen din piele si nu de pielea uscata.
Pentru a preveni uscarea si subtierea pielii, se recomanda hidratarea interna si externa. Consuma minim 2 litri de apa zilnic si, in paralel, introdu in rutina ta zilnica de ingrijire creme si lotiuni hidratante, cum ar fi cele care contin acid hialuronic, retinol, colagen sau aloe vera.
Desi hidratarea corespunzatoare este importanta pentru aspectul sanatos al pielii, nu poate preveni complet aparitia vergeturilor.
Redescopera frumusetea naturala a pielii cu gama de colagenuri Swedish Colagen
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 5,87 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 189,66 lei.176,38 leiPrețul curent este: 176,38 lei. TVA inclusEconomisești 13,28 lei
Colagen pentru Frumusețe
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 6,04 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 194,98 lei.181,33 leiPrețul curent este: 181,33 lei. TVA inclusEconomisești 13,65 lei
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei