Colonul, cunoscut si sub numele de intestin gros, este o componenta esentiala a sistemului digestiv cu rolul de a elimina din organism materiile de care acesta nu mai are nevoie in urma digestiei. Pentru a-si mentine buna functionare, colonul are nevoie de o flora bacteriana sanatoasa si un tranzit intestinal functional.
Sindromul colonului iritabil este o afectiune intestinala care provoaca contractii neregulate la nivelul muschilor intestinali, avand manifestari clinice diverse. Aceasta tulburare este des intalnita in randul multor persoane, indiferent de varsta, si poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor din cauza simptomelor pe care le provoaca.
Afla in continuare ce este sindromul de colon iritabil, cum se manifesta, care sunt cauzele si ce presupune tratamentul pentru a-ti mentine sanatatea sistemului digestiv, si implicit a colonului.
Ce este sindromul colonului iritabil?
Sindromul colonului iritabil este o afectiune cronica inflamatorie care afecteaza contractiile muschilor intestinali, impiedicand functionarea normala a tranzitului intestinal. Reziduurile se misca greu prin colon, fapt care duce la acumularea materiilor alimentare la nivelul colonului, perturband procesul normal de digestie si de defecatie.
Pacientii care prezinta sindrom de colon iritabil pot resimti crampe, dureri abdominale, balonare, flatulenta, diaree sau constipatie, cu prezenta mucusului in scaun sau senzatie de defecatie incompleta.
Totodata, un colon care nu functioneaza corespunzator, impiedica absorbtia vitaminelor K si B7, fapt care poate duce la aparitia carentelor nutritionale, precum si la manifestarile specifice.
In general, persoanele cu sindrom de colon iritabil nu resimt simptome severe, insa este nevoie de indrumare medicala adecvata pentru reducerea impactului negativ al afectiunii cauzat de disconfortul specific.
Cauzele sindromului de colon iritabil
Conform specialistilor in sanatate, sindromul de colon iritabil este produs in urma contractiilor musculare neregulate ale intestinelor. De asemenea, exista anumiti factori declansatori prin care se produce sindromul de colon iritabil precum:
- Sistemul nervos care determina o coordonare deficitara intre semnalele din creier si intestine
- Unele infectii severe cu norovirus, rotavirus, E.coli, Salmonella sau suprapopularea bacteriana intestinala
- Stresul pe termen lung si stilul de viata agitat
- Modificari la nivelul microbilor intestinali
- Factori alimentari care constau in alergii alimentare sau malabsorbtia carbohidratilor.
Exista anumite categorii de persoane sau conditii care favorizeaza dezvoltarea colonului iritabil. Afectiunea este mai frecventa in randul femeilor, decat al barbatilor, din cauza modificarilor hormonale din timpul ciclului menstrual.
In unele cazuri, sindromul de colon iritabil are o componenta genetica, iar pacientii cu istoric familial sunt mai predispusi in a dezvolta boala. De asemenea, administrarea anumitor medicamente pe baza de antibiotice sau antidepresive poate favoriza aparitia iritatiei la nivelul colonului.
Sindromul colonului iritabil – simptome
Sindromul colonului iritabil este o afectiune care afecteaza intestinal gros, provocand aparitia simptomelor gastrice si a disconfortului abdominal, cu manifestari diferite de la pacient la pacient si intensitate variabila. In cele mai multe cazuri, afectiunea provoaca:
- Dureri abdominale care dispar prin defecatie
- Flatulenta
- Balonare
- Tulburari de tranzit intestinal cu alternanta de diaree si constipatie
- Greata
- Prezenta mucusului in scaun
- Dificultati la inghitire.
Pe langa simptomatologia gastrica, sindromul de colon iritabil poate provoca si oboseala cronica, stari de anxietate, tulburari de somn sau migrene. In timp, afectiunea poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii si a desfasurarii normale a activitatilor de zi cu zi, de aceea necesita efectuarea consultului medical de specialitate pentru a evita posibilele complicatii.
In sindromul de colon iritabil, sintetizarea vitaminelor K si B7 este deficitara, fapt care duce la aparitia simptomelor specifice asociate cu lipsa acestor vitamine din organism. Manifestarile carentei de vitamina K includ slaba coagulare a sangelui, scaderea densitatii osoase, precum si tulburari gastrice de greata, diaree sau varsaturi.
Deficitul de vitamina B7 in organism se poate manifesta prin caderea parului, eruptii cutanate, stare de oboseala, somnolenta si dureri musculare.
Suplimente naturale pentru prevenirea complicatiilor cauzate de sindromul de colon iritabil
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 5,11 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.153,44 leiPrețul curent este: 153,44 lei. TVA inclusEconomisești 11,55 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei
Colagen pentru Frumusețe
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei
Optiuni de tratament pentru sindromul de colon iritabil
Scopul tratamentului pentru sindromul de colon iritabil este de a ameliora simptomele specifice si de a regla tranzitul intestinal. Tratamentul medicamentos consta in administrarea preparatelor medicamentoase antispastice, antidiareice sau laxative.
Simptomatologia specifica poate fi redusa considerabil prin consumul de alimente bogate in fibre care regleaza tranzitul intestinal si amelioreaza constipatia cronica. Utilizarea de probiotice este recomandata, de asemenea, pentru refacerea florei intestinale si ameliorarea simptomelor specifice precum diaree, constipatie sau crampe abdominale.
Pentru sindromul de colon iritabil de cauza nervoasa, abordarea psihoterapeutica este recomandata si presupune utilizarea tehnicilor de relaxare, a psihoterapiei, precum si a meditatiei sau efectuarea exercitiilor de tip yoga. Astfel, starea psihica a pacientului este imbunatatita si efectele asupra digestiei sunt reduse semnificativ.
Dieta recomandata pentru sindromul de colon iritabil
Daca suferi de sindromul colonului iritabil, un medic nutritionist te poate ajuta in schimbarea dietei pentru a propune un plan alimentar personalizat, potrivit nevoilor tale.
Regimul alimentar in cazul colonului iritabil poate include:
- Carne slaba de peste sau pasare
- Legume gatite la aburi
- Cereale intregrale la micul dejun
- Oua fierte tari sau omleta
- Branza uscata
- Supe slabe de carne
- Paine din faina integrala
- Fructe precum prune, piersici, mere, caise, curmale, smochine, banane, citrice, capsuni
- Bauturi precum lapte degresat, sucuri naturale sau ceaiuri din plante.
Pentru ameliorarea simptomelor, se recomanda consumul a minim 2 litri de lichide pe zi, exercitiile fizice regulate pentru favorizarea tranzitului si respectarea unui program de masa la intervale de timp regulate.
Pacientii care sufera de sindromul colonului iritabil trebuie sa excluda din alimentatie:
- Produsele care determina intoleranta alimentara precum gluten sau lactoza
- Evitarea produselor de patiserie sau mancare de tip fast-food
- Mezeluri, afumaturi, prajeli, foietaje, pizza, chipsuri, shaorma
- Cafeaua
- Bauturile carbogazoase
- Alimentele care provoaca balonare precum broccoli sau varza.
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 5,87 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 189,66 lei.176,38 leiPrețul curent este: 176,38 lei. TVA inclusEconomisești 13,28 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,64 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.139,47 leiPrețul curent este: 139,47 lei. TVA inclusEconomisești 10,50 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 6,04 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 194,98 lei.181,33 leiPrețul curent este: 181,33 lei. TVA inclusEconomisești 13,65 lei
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4,49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.134,84 leiPrețul curent este: 134,84 lei. TVA inclusEconomisești 10,15 lei