Pielea este cel mai mare organ de protectie al corpului uman, fiind expusa in mod permanent la agresiunile externe. Aproape toata lumea dezvolta la un moment dat un anumit tip de cicatrice, din cauze diverse precum interventie chirurgicala, arsura, leziuni sau acnee.
Cicatricile nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru starea de sanatate, insa pot fi deranjante estetic si pot afecta stima de sine, mai ales daca sunt la vedere sau au un grad avansat al agresiunii.
Tesutul cutanat are capacitate foarte mare de regenerare, de aceea, atunci cand este lezat, organismul activeaza in mod natural fenomenul biologic numit cicatrizare, pentru ca pielea sa se vindece si sa regenereze rana, determinand astfel aparitia cicatricilor si a altor semne inestetice.
Afla in cele ce urmeaza in ce consta procesul de cicatrizare, cum se formeaza cicatricile si ale semne inestetice, dar si modalitati prin care le poti gestiona si trata cu ajutorul produselor naturale.
Cum are loc procesul de cicatrizare al pielii?
Cicatricile sunt o parte normala a procesului natural de vindecare a pielii, care implica repararea si regenerarea tesuturilor lezate.
Cicatricile se formeaza atunci cand stratul gros si profund al pielii, cunoscut sub numele de derma, este afectat. Organismul formeaza noi fibre de colagen pentru a repara leziunile, determinand aparitia unei cicatrici, deoarece tesutul nou format nu reuseste sa ajunga la nuanta si forma initiala, avand o textura si o calitate diferita fata de tesutul din jur.
Imediat dupa ranire, sistemul imunitar al organismului trimite celule inflamatorii in zona afectata pentru a incepe procesul de vindecare. Ulterior, sunt produse fibre noi de colagen pentru a ajuta la inchiderea ranii, rezultand aparitia tesutului cicatricial.
De cate tipuri sunt cicatricile?
Cicatricile sunt adesea considerate nesemnificative, deoarece nu reprezinta un pericol pentru sanatate, insa, in unele cazuri, pot produce deformitati si aspect inestetic, precum si mancarimi sau durere.
De asemenea, cicatricile severe pot determina pierderea stimei de sine care diminueaza calitatea vietii.
Procesul de cicatrizare este diferit la fiecare persoana in parte si, in functie de severitatea lor, sunt clasificate in mai multe tipuri:
- Cicatrici atrofice: includ semnele post-acneice sau cele cauzate de varicela
- Cicatrici hipertrofice: sunt mai inchise la culoare decat restul pielii si se formeaza deasupra pielii, ca un exces de tesut
- Cicatrici cheloide: apar in relief la suprafata pielii in urma unei vindecari agresive a pielii
- Cicatrici contractuale: sunt acele semne care apar in urma arsurilor.
Mai puțin de 3.03 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 139.99 lei.90.99 leiPrețul curent este: 90.99 lei. TVA inclusEconomisești 49.00 lei
Mai puțin de 3.03 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 139.99 lei.90.99 leiPrețul curent este: 90.99 lei. TVA inclusEconomisești 49.00 lei
Mai puțin de 5.82 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 268.78 lei.174.71 leiPrețul curent este: 174.71 lei. TVA inclusEconomisești 94.07 lei
Reguli pentru ingrijirea corecta a cicatricilor si a semnelor inestetice
Ingrijirea corecta a pielii care prezinta cicatrici si alte semne inestetice este importanta pentru a imbunatati aspectul acestora si a preveni eventualele modificari ale straturilor pielii care pot accentua nuanta tesutului lezat
Astfel ca, specialistii in dermatologie recomanda:
- Curata taieturile si zgarieturile minore de doua ori pe zi cu apa si sapun bland, care nu contine alcool sau alti factori iritanti
- Aplica uleiuri cu efect reparator si emolient asupra cicatricilor precum uleiul de cocos, de jojoba, migdale, lavanda sau masline
- Foloseste mierea pentru refacerea tesutului pielii
- Apica tratamente dermato-cosmetice special concepute pentru pielea cu cicatrici.
De asemenea, un alt aspect important pentru ingrijirea corecta a cicatricilor si a semnelor inestettice este aplicarea cremei cu protectie solara. Chiar daca aceasta nu indeparteaza cicatricile, aplicarea regulata pe zonele afectate si expuse la soare, poate impiedica cicatricile sa se arda si sa devina mai vizibile.
Aplicarea cremei cu factor de protectie solara se face cu o ora inainte de expunerea la soare.
Suplimente nutritive care ajuta procesul de cicatrizare a pielii
Nutrientii joaca un rol semnificativ in mentinerea sanatatii pielii, deoarece acestia sunt esentiali pentru diviziunea celulara, sinteza proteinelor si protectia impotriva factorilor externi care pot crea leziuni, cicatrici sau ale semne inestetice asupra pielii.
Frumusetea vine din interior, iar sustinerea procesului de cicatrizare si regenerare a pielii se realizeaza cu nutrientii potriviti, o alimentatie diversificata si consumul a minim 2 litri de lichide pe zi.
Riscul de aparitie a unor cicatrici inestetice nu poate fi eliminat complet, insa prin mijloacele potrivite de imbunatatire a aspectului pielii, acestea pot fi ameliorate si gestionate atunci cand apar.
In cele ce urmeaza iti prezentam 3 dintre cei mai importanti nutrienti care sustin procesul de cicatrizare a pielii, in timp ce ii redau frumusetea naturala si un aspect radiant:
- Colagen
Colagenul este o componenta esentiala a pielii, care intra in alcatuirea straturilor pielii in proportie de 70%. Atunci cand are loc procesul natural de cicatrizare al unei leziuni, organismul produce fibre de colagen pentru a vindeca si regenera rana.
Asadar, proteina de colagen reprezinta o componenta importanta atunci cand vine vorba de imbunatatirea texturii pielii si de uniformizarea nuantei tenului. De asemenea, are efect anti-imbatranire, ajuta la reducerea ridurilor fine, sustine elasticitatea si hidrateaza eficient pielea din interior catre exterior.
Colagenul poate fi gasit intr-o varietate de forme, si anume:
- Suplimente cu colagen. Acestea sunt disponibile sub forma de pulbere sau sub forma lichida. Varianta colagenului hidrolizat pur peptide asigura o absorbtie mai rapida si eficient de catre organism, deoarece proteinele de colagen sunt desocmpuse in molecule de dimensiuni reduse pentru o mai buna absorbtie.
- Alimente bogate in colagen precum carne, peste, oua, fructe de mare, legume si fructe bogate in vitamina C.
- Vitamina C
Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, poate juca un rol benefic in procesul de cicatrizare al pielii deoarece stimuleaza sinteza colagenului si previne deteriorarea celulelor, datorita actiunii antioxidante. In plus, are efecte antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca reduce inflamatia din jurul cicatricilor si poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor.
Pentru a beneficia de beneficiile vitaminei C, aceasta poate fi obtinuta din alimentatie sau prin administrarea suplimentelor naturale pe baza de acid ascorbic. Printre alimentele bogate in vitamina C se afla citricele, kiwi, capsuni, fructe de padure, patrunjel, catina, ardei rosu si broccoli.
- Acid Hialuronic
Acidul Hialuronic este o molecula prezenta in mod natural in tesuturile pielii, cu rolul de a atrage si de a mentine umiditatea pielii, fapt care contribuie la hidratarea intensa. Prin mentinerea pielii hidratate, acidul hialuronic contribuie la imbunatatirea aspectului general al cicatricilor si la reducerea aspectului inestetic ala cestora.
De asemenea, acidul hialuronic poate avea efect de umplere a spatiilor goale din piele, in special in cazul cicatricilor atrofice, care pot sa apara in urma acneei sau a traumatismelor.
Acidul hialuronic este disponibil sub forma de suplimente naturale lichide, capsule sau pulberi. Varianta lichida a suplimentelor care contin acid hialuronic sunt absorbite mai rapid de catre organism spre deosebire de cele sub forma de capsule sau pulbere, deoarece forma lichida favorizeaza asimilarea mai rapida de catre organism a nutrientilor din compozitie.
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 5.68 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 189.66 lei.170.69 leiPrețul curent este: 170.69 lei. TVA inclusEconomisești 18.97 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4.49 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 149.97 lei.134.97 leiPrețul curent este: 134.97 lei. TVA inclusEconomisești 15.00 lei
Colagen pentru Frumusețe
Mai puțin de 4.35 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.130.49 leiPrețul curent este: 130.49 lei. TVA inclusEconomisești 14.50 lei
Colagen pentru Frumusețe
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Mai puțin de 4.35 lei per zi de tratament!
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.130.49 leiPrețul curent este: 130.49 lei. TVA inclusEconomisești 14.50 lei