🌟 10% Reducere la toate produsele din stoc, Folosește codul: VARA10 pentru o frumusețe de invidiat! ✨ Comandă Acum! 🎉

Boala de piele vitiligo – de ce apare și ce tratament se recomandă

boala autoimuna vitiligo

Vitiligo este boala de piele care provoacă pete de depigmentare pe pielea a mai bine de 2% din populația globului. Această afecțiuni face ca pigmentul pielii să se piardă, iar astfel să apară pete albe, unice, pe diferite părți ale corpului. 

Petele depigmentare cauzate de vitiligo pot apărea pe față, pe gât, pe mâini sau pe altă părți ale corpului, provocând schimbări drastice ale aspectului fizic. Vitiligo nu este o afecțiune care să provoace rău fizic, însă poate afecta considerabil stima și respectul de sine. 

Află mai multe despre vitiligo, despre cauzele apariției și despre diversele modalități de tratament pentru vitiligo.

Vitiligo - boală autoimună

vitiligo boala autoimuna

Vitiligo este o boală care afectează pigmentul pielii. Melanocitele, celulele responsabile de culoarea pielii, a părului și a ochiilor sunt distruse în cazul bolii de piele vitiligo, astfel că rezultatul este apariția a diverse porțiuni albe pe piele. Petele depigmentare pe care se lasă vitiligo pe piele seamănă izbitor cu cele care apar după arsurile solare.  

Vitiligo apare, în general, pe zone vizibile ale corpului, zone precum: fața, gâtul, mâinile, umerii, genunchi sau picioare, dar poate de asemenea, să apară pe orice zonă a corpului. Petele produse de vitiligo pot apărea și în cap, loc în care și părul își va pierde din pigment, în interiorul gurii sau chiar în ochi.  

Boala afectează în mod egal atât femeile, cât și bărbații. Aceasta debutează înainte de vârsta de 30 de ani, iar zonele depigmentate vor rămâne afectate pe toată perioada vieții. Totuși, simptomele se pot ameliora prin diverse tratamente pentru vitiligo. 

Vitiligo nu este o boală contagioasă sau vreo boala infecțioasă. Aceasta poate apărea în cazul oricărei persoane, însă persoanele cu predispoziție genetică au un risc mult mai mare de a suferi de această afecțiune. 

Suplimente premium pentru o piele frumoasa si sanatoasa 

-12%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 6,32 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 215,99 lei.Prețul curent este: 189,66 lei. TVA inclus

Economisești 26,33 lei

-20%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 5,49 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 204,99 lei.Prețul curent este: 164,99 lei. TVA inclus

Economisești 40,00 lei

-23%
NOU!

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 4,99 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 195,99 lei.Prețul curent este: 149,97 lei. TVA inclus

Economisești 46,02 lei

-13%
NOU!

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 6,49 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 224,22 lei.Prețul curent este: 194,98 lei. TVA inclus

Economisești 29,24 lei

Tipuri de vitiligo

În prezent sunt recunoscut 3 tipuri de vitiligo: 

  • Vitiligo generalizat – apariția petelor depigmentare dispuse simetric. Petele apar pe ambele părți ale corpului, în zone precum față, mâini, picioare, buze sau zona genitală. Este cea mai răspândită formă de vitiligo. 
  • Vitiligo segmental – apare în cel mult 2 zone ale corpului. Această formă este destul de comună. Petele apar și se răspândesc pentru puțin timp, după care procesul este oprit. 
  • Vitiligo local – se recunosc doar câteva mici pete pe o zonă foarte mică a corpului. Acest tip de vitiligo apare, în general, la copii. 

Ca principal semn al debutului, putem recunoaște ușor vitiligo după primele pete depigmentare care apar pe piele. Alte semne sunt: albirea părului, a genelor, a sprâncenelor sau a bărbii, depigmentarea membranelor mucoase și depigmentarea retinei.

Cauze și factori de risc

cauze si factori de risc vitiligo

Principala cauză a apariției petelor provocate de vitiligo este incapacitatea melanocitelor de a mai produce melatonină, pigmentul care dă culoare pielii, părului sau ochilor. Totuși, până în prezent nu s-a stabilit o cauză clară pentru care producția de melatonină este oprită.

Chiar și așa, în majoritatea cazurilor, boala de piele vitiligo este asociată fie cu o boală autoimună, un deficit de vitamine și minerale sau  cu moștenirea genetică. 

Boala autoimună – în multe dintre cazurile de vitiligo, pacienții sufereau de o afecțiune autoimună. Boala autoimună este caracterizată printr-un atac al sistemului imunitar asupra celulelor sănătoase ale organismului. Tiroida autoimună, anemia pernicioasă, psoriazis, lupus sau alopecia areata sunt câteva dintre bolile autoimune cu care este asociată apariția vitiligo.  

Deficit – în unele cazuri, vitiligo a fost asociat cu un anumite carențe de nutrienți. Cele mai comune sunt deficitul de vitamina B12, deficitul de acid folic, de cupru sau de zinc. 

Predispoziția genetică – în peste 30% dintre cazurile de vitiligo, pacienții aveau un alt membru al familiei care suferă de aceasta problemă. Așadar  șansele ca vitiligo să fie moștenit sunt mari. 

Ca factori de risc, putem menționa vârsta (este mai comun la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10-30 de ani), istoricul medical și factorii ereditari.  

Metode de tratament pentru vitiligo

tratament vitiligo

Există mai multe metode de tratament în cazul bolii de piele vitiligo, iar toate acestea au ca scop uniformizarea pigmentului pielii și, bineînțeles, protejarea zonelor afectate care devin mult mai sensibile. Iată câteva metode convenționale de tratament, câteva remedii naturiste și alte câteva sfaturi practice. 

Metode convenționale

Fototerapie cu radiații UVA și UVB

Această practică crește sensibilitatea pielii la lumină UV și oprește pielea din a se inflama. Fototerapia poate avea un rezultat pozitiv, dat fiind faptul că aceasta oprește inflamațiile, însă rezultatele nu sunt în totalitate sigure. 

Micropigmentarea

Prin această practică, culoare pielii se uniformizează prin implantarea de pigment în piele. Acest tratament este eficient în cazul persoanelor cu un pigment mai închis. 

Tratament de depigmentare pentru vitiligo

Acest tip de tratament presupune depigmentarea porțiunilor de piele neafectată pentru a se uniformiza cu petele provocate de vitiligo. Se apelează la depigmentare în cazul vitiligo în momentul în care mai bine de 50% din suprafața pielii este afectată. 

Produsele de machiaj

Cea mai simplă și folosită modalitate de a uniformiza culoarea pielii. Acestea sunt utilizate în cazul pacienților care suferă de forme mai ușoare ale bolii. 

Cosmetice naturale din gama Swedish Colagen Deluxe pentru uniformizarea nuantei tenului

-22%
NOU!

Mai puțin de 4,66 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 179,99 lei.Prețul curent este: 139,99 lei. TVA inclus

Economisești 40,00 lei

-22%
NOU!

Mai puțin de 4,66 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 179,99 lei.Prețul curent este: 139,99 lei. TVA inclus

Economisești 40,00 lei

-30%

Mai puțin de 8,39 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 359,98 lei.Prețul curent este: 251,98 lei. TVA inclus

Economisești 108,00 lei

Tratamente naturiste

Suplimente cu colagen

Colagenul este proteina structurală a pielii, cea care conferă fermitate și elasticitate. Colagenul este cel care menține pielea sănătoasă și frumoasă, așadar petele depigmentare provocate de vitiligo pot fi remediate cu un supliment cu colagen.

Numeroase studii realizate pe relația dintre colagen și vitiligo au demonstrat că un supliment cu colagen de tip 1, în special, este extrem de eficient pentru pacienții cu vitiligo. 

Recomandarea noastră este să îți îndrepți atenția spre un supliment cu colagen lichid și o concentrație foarte bogată. În acest sens, îți recomandăm colagen Deluxe. Formula lichidă asigură o absorbție sporită și rezultate garantate, iar concentrația de 12.500 mg de colagen menține pielea sănătoasă și frumoasă. 

Suplimente cu vitamine și minerale

Mulți dintre pacienții care se confruntă cu vitiligo au fost depistați cu un deficit, fie de vitamine, fie de minerale, fie de ambele. Cele mai comune sunt lipsa de: vitamina B12, vitamina C, vitamina D, Acid folic, zinc și cupru. Include în alimentația ta suplimente sau alimente bogate în vitamine și minerale și menține-ți organismul sănătos. 

Sfaturi utile

Este extrem de important să ai grijă de pielea ta și de sănătatea ta. Asigură-te că te hidratezi corespunzător pentru că sănătatea pielii este strâns legată de nivelul de hidratare al organismului.

De asemenea, folosește produse cu factor de protecție solară pentru că petele pigmentare sunt mult mai sensibile la lumină. Nu uita să fii relaxată, stresul nu face bine sănătății generale și nu este benefic nici în cazul bolii vitiligo. 

Descopera gama noastra de suplimente cu colagen si nutrienti benefici pentru sanatate si frumusete

-20%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 5,49 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 204,99 lei.Prețul curent este: 164,99 lei. TVA inclus

Economisești 40,00 lei

-17%
BESTSELLER

Mai puțin de 4,83 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA inclus

Economisești 30,00 lei

-26%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 4,83 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 195,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA inclus

Economisești 51,00 lei

-24%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Mai puțin de 4,83 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 189,99 lei.Prețul curent este: 144,99 lei. TVA inclus

Economisești 45,00 lei

Referințe

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12419-vitiligo

https://www.niams.nih.gov/health-topics/vitiligo

https://www.umms.org/ummc/hl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *